Genbergs Sommarcafé: Familjen Genberg gör det igen!

Genbergs sommarcafé startades för första gången under sommaren 2017 av familjen Genberg: Elizabeth och Mikael med sina barn Max, Alice och hennes pojkvän Ludvig. Det tog inte lång tid förrän ordet spreds om konceptet och idag besöks Genbergs sommarcafé av människor från hela landet. Detta är minst sagt ett familjekärt café som genomsyras av passion, kärlek och glädje.

Genbergs Sommarcafé.
Från vänster: Elizabeth Genberg, Max Genberg, Mikael Genberg, Ludvig Iraeus och Alice Genberg.

Startskottet för Genbergs Sommarcafé

– Det började med att vi skaffade oss ett sommarhus under 2010 i Virsbo som är beläget nära Strömsholms kanal. Längs kanalen passerade folk med kanoter som ofta frågade om det fanns ett café i närheten. Då ställde vi oss frågan: Varför inte öppna ett eget café här? berättar Elizabeth.

Sommarcaféet kom till liv

– När vi snubblade över huset som ligger precis bredvid kanalen, var det uppenbart för oss att göra något fantastiskt med denna stora och vackra yta. Då startade vi Genbergs Sommarcafé som ett familjeprojekt med vänner och bekanta som hjälper till. Det finns något så otroligt läckert med att driva detta inom familjen. Vi sporrar varandra och tänjer på gränserna. Alice och Ludvig baka, Max är mästare på kundbemötande och är själv barista, Elizabeth är strukturerad och kan marknadsföringsbiten. Detta toppar vi upp med vår gemensamma kreativitet för saker och ting. Målet med caféet är att ha möjligheten att testa våra idéer, ha kul och samtidigt umgås tillsammans, påpekar Mikael.

‘’Jag skulle inte vilja vara någon annanstans under sommaren än sommarcaféet’’

Genbergs Sommarcafé
Bild inifrån huset – Det finns c.a 60 sittplatser utomhus och inomhus.

Huset med historia – har varit brandstation och brottarklubb

– Detta hus byggdes på 1920-talet och de flesta Virsbo-bor har ett minne från detta ställe. Det har verkligen varit allt! Från ungdomsgård, brandstation, läkarcentral till brottarklubb. Man anpassade huset efter de olika verksamheterna. Till exempel asfalten utanför huset tog man fram för att kunna ställa ut ett brottartält. Dessutom fick man plats med en brandbil i huset vilket man idag kan se spår i väggarna utav, säger Elizabeth.

‘’Detta är ett epicentrum av det gamla bruket’’

Genbergs Sommarcafé.
Huset från 1920-talet där Genbergs Sommarcafé huserar.

Ordet spred sig snabbt om Genbergs Sommarcafé

– Den goda responsen blev större än vad vi hade kunnat förvänta oss. Vi hade högt tryck och vänner till oss påpekade att vi skulle placera en skylt på 66:an för att marknadsföra oss lokalt – men det kände vi inte att vi behövde tack vare det höga trycket. Däremot är vi bättre på den fronten iår då en rolig händelse skedde i mitten av sommaren under förra året.

Vi fick vi besök av en dam som bor i Virsbo som hade med sig sin väninna från Uppsala på ett besök hos oss. Väninnan själv hade hört talats om oss men inte Virsbobon som bor ett stenkast bort, detta då vi endast nyttjat sociala medier. Det är så kul att ordet sprider sig genom landet. Vi brukar ha gäster från Stockholm som kommer hit för att fika i samband med besök på Konsthallen eller besökscentret för Skogsbranden, påpekar Elizabeth.

Dottern Alice kompar egna recept

– Vår dotter Alice går igenom kokböcker och utifrån detta kompar hon egna recept och bakar själv. Eftersom hon pluggar design, har jobbat på caféer och fikat mycket i London med sin pojkvän Ludvig så är det också fokus på att göra snygga kreationer och att det självklart smakar gott för dem två. All mat gör vi från grunden, ekologiskt och närodlat. Vi använder oss utav lokala ägg från Västansjö, odlar vår egna gurka, rabarber, zucchini, lavendel som vi använder i kakorna och annat, berättar Mikael.

På menyn: Allt ifrån finska Piiraka, smörgåsar till sju sorters kakor

– Dragplåstret i vår meny förutom våra smörgåsar är vår finska ‘’Piiraka’’. Virsbo har av tradition bebotts av många Finländare. På Wikipedia kallade man till och med Virsbo för ”Lilla Finland” ett tag. Detta ville vi såklart hedra genom att göra en variant av deras karelska piroger – ‘’Piiraka’’. Vi har gjort klassiska varianter men även några som är utöver det vanlig. En variant är vår Superior Piiraka som serveras med forellrom och créme fraiche samt Gäddfärstimbal som vi själva fiskat. Som sött har vi olika bakverk, bland annat sju sorters kakor, pastelle de nata och bricohepizzor som är runda goda bakverk med hallon och vaniljkräm – Välkommen att testa! avslutar Mikael.

‘’Arbetet med Genbergs sommarcafé är en vinstaffär i glädje’’

Genbergs Sommarcafé
Öppnar

Den 30/6 öppnade sommarcaféet.

Öppettider

Öppettider fram till i mitten av augusti: torsdag – söndag: 12:00 – 17:00

Adress

Storgårdsvägen 2, 730 61 Virsbo

Inga kommentarer ännu...

Tyck till!

Your email address will not be published.