Grillguide del 1: Välj rätt kött till grillen

VÄLJ RÄTT KÖTT TILL GRILLEN
Nu när det är grilltider vill vi på Findie bli mästare på att grilla! Därför har vi nu satt ihop en grillguide i tre delar tillsammans med lokala företag i Västerås som delar med sig utav sina experttips.

Denna vecka presenterar vi:
Del 1: Välj rätt kött med Stora Ekeby Kött.
Del 2: De bästa grillmetoderna med GillaGrilla.
Del 3: Vegetariska och veganska alternativ på grillen med Veggoköket.

Om Stora Ekeby Kött

Susanne och Fredrik Esseen äger Stora Ekeby Kött. De föder upp djuren själva hemma på gården, så naturligt som det bara går. Kalvarna går med sina mammor tills de är 7-8 månader gamla. Sedan lever de i stora lösdriftshallar där de kan röra sig mycket och äta hur mycket hög och gräs de vill. Utöver nötkött har de även fläsk, lamm och köttiga korvar.

Rätt kött till grillen - Grillguide, Stora Ekeby Kött, Västerås, Findie
Susanne Esseen och hennes kor på Ekeby gård.

Hur man väljer rätt kött till grillen:

– Det är viktigt att köttet är marmorerat när man grillat, det vill säga det har rikligt med fett i sig. På vår gård får djuren växa sakta som i sin tur gör att köttet sedan blir marmorerat och gott. Har man inte ett marmorerat kött är risken att köttet blir torrt berättar Susanne.

”Välj ett marmorerat kött”

Låt köttet vara rumstempererat innan grillning

Det är viktigt att tänka på att låta köttet bli rumstempererat innan man grillar det. Om köttet är kylskåpskallt sjunker temperaturen när det ska grillas vilket gör att köttet kan tappa vätska och bli grått istället för gyllenbrunt.

Rätt kött till grillen - Grillguide, Stora Ekeby Kött, Västerås, Findie

Hur brukar ni förbereda kött för grillning?

– Om man väljer att köpa kött hos oss så brukar vi rekommendera att endast salta det så att köttets egna smaker träder fram. Vi tycker det är bättre att göra en god sås eller ett kryddsmör till köttet istället. Man skär till 99% allt kött mot fibrerna och det är helt okej att grilla en hel bit på indirekt glödbädd. Idag finns det många ”styckningsdetaljer”, det vill säga styckning av nötkött. Några av dessa är picanha, rostlock, luffarbiff och slaktarbiff. Använd en termometer för att hålla koll på temperaturen under grillningen berättar Susanne.

Vilket kött passar bäst för grillning?

– Allt nötkött går att grilla, bara man håller koll på temperaturen. Det bästa är att grilla de bitar som är fettrika eller entrecote och ryggbiff påpekar Susanne.

Har du några egna tips gällande att grilla kött? 👇 Kommentera nedan!👇