Grillguide del 2: Tips för att marinera och grilla kött

MARINERA OCH GRILLA KÖTT
Gänget bakom butiken och eventföretaget Gilla Grilla är prisbelönta för sina talanger inom grillning. De har fått utmärkelser och är svenska mästare på att grilla de bästa ribsen, ärtbiffar och olika typer av kött.

Man kan säga att detta gäng helt klart vet hur man gör när det kommer till grillning. Gilla Grillas egna Rojne Eriksson delar med sig utav sina bästa tips med hur man får till den bästa marinaden och vad man ska tänka på vid själva grillningen.

Marinera och grilla kött på bästa sätt enligt dessa tips

MARINERA OCH GRILLA KÖTT
Rojne Eriksson till höger och Bo Masser till Vänster som driver Gilla Grilla.

Rubb VS marinad

1. Använd rubb eller ”injektionssprutor” istället för plastpåsar vid marinering.

– När vi marinerar kött brukar vi använda injektionssprutor där marinaden sprutas in i köttet för att vinna tid. En vanlig marinering i plastpåse tar lång tid då marinaden kommer in ca en millimeter i köttet efter ett halvt dygn. Ett riktigt bra alternativ är att använda en torrmarinad, en så kallad ”rubb” som man pudrar över köttet.

2. Pensla köttet vid slutet av grillningen

– Vill man pensla på marinad på köttet för extra smak och en vacker yta bör man göra det i slutet av grillningen för att slippa att det droppar ner och bränns.

Ett vanligt misstag = Tända på för mycket

– En klassisk miss som många gör är att tända på för mycket när man tänder grillen. Man ska helst ha en zon i grillen som är het och en zon som är sval. Tänk på att anpassa mängden kol beroende på hur länge du ska grilla. Vid grillning som ska gå snabbt och vara på hög värme krävs det att man använder mycket kol. Ska någonting grillas på lägre värme under en längre tid, behövs det inte lika mycket kol.

Briketter VS Kol

– När jag grillar brukar jag mest använda kol. Briketter används mest till längre grillning i klotgrill. De brinner längre eftersom de är tillverkade av ihoppressade och ihoplimmade restprodukter.

Bli en grillexpert - Grillguide, Gilla Grilla, Findie, Västerås

Två grillmetoder – Direkt och indirekt grillning

“Direkt” grillning är grillning direkt över glöd. Det passar bra för grillning av till exempel entrecote. “Indirekt” grillning är när glöden ligger vid sidan om. Då gäller det att ha lock på, så att det fungerar som en ugn. Denna metod passar bäst vid grillning av exempelvis en hel fläskfilé, ribs eller en stek. Här ska köttet helst ligga en längre tid med lite rök från rökved eller rökspån för extra god smak.

Bli en grillexpert - Grillguide, Gilla Grilla, Findie, Västerås

Tänk på temperaturen

– En termometer är det viktigaste man kan ha vid grillning. Det bästa är att använda en termometer som man kan sticka i det man grillar och en digital termometer som som man kan titta på utan att behöva öppna locket. Nötkött fungerar bäst för direkt grillning. Det ska helst inte grillas för länge. För “medium rare” bör man grilla på en temperatur i ca 55-57 grader. Fläskkött ska grillas lite längre och ha en högre temperatur vid ca 68 grader när det plockas av grillen. Kyckling ska grillas i över 70 grader, men får inte grillas för länge så att det blir torrt.

Testa Gilla Grillas såser – de är magiska!

– Sheriff Rojs BBQ sås som finns i två varianter; Hickory Rökt och Orginal såsen. Såsen kan användas som den är, men också blandas ihop med majonäs som ger en lyxig BBQ sås berättar Rojne.

Har du några egna grilltips? 👇 Kommentera nedan! 👇

Läs även del 1 av vår grillguide med Stora Ekeby Kött som berättar hur man väljer rätt kött.