Therese Niva om kockyrket: Tänj på gränserna med maten!

Therese Niva började tidigt inom restaurang-världen vilket präglat hennes karriär sedan dag ett. Hon har arbetat på flera restauranger, haft olika roller och valde slutligen att starta eget. Vilka fördelar ser hon med yrket och vad gör att hon stannar i branschen?

Therese Niva som är kock och driver Hermanas tillsammans med sin syster Josefin Niva.

Lagade 500 lunch om dagen

– När jag flyttade till Göteborg påbörjade jag karriären inom restaurang som servitris. Det tog inte lång tid tills jag blev uttråkad och hungrig efter fler utmaningar. Köksmästaren på samma restaurang valde då att lära mig grunderna inom matlagning i storkök. Allt ifrån hur man skär, till hur man preppar måltider och annat. Det var en väldigt intensiv period. Jag skulle lära mig nya saker och samtidigt jobbade vi i högt tempo för tre restauranger. Vi tog emot cirka 500 beställningar per dag vilket var en tuff match, påpekar Therese.

Therese Niva om kockyrket

Det är inte lätt att arbeta inom restaurangbranschen. I nuläget sjunker antalet personer som utbildar sig till kockar. Enligt Therese kan detta bero på långa arbetspass, låg ersättning och stressig miljö vilket bidrar till synen av yrket inte är så attraherande.

– Jag har haft väldigt olika roller inom branschen och fastnade främst för att jobba i köket. Jag älskar när ett arbete är varierande! Det finns så många olika roller och en dag är inte den andra lik inom restaurang. Man får vara kreativ och skapa sina egna tolkningar av maträtter. Sedan är de fina orden från gäster runt omkring obeskrivliga vilket gör att man fortsätter i samma tempo, om inte ännu högre berättar Therese.

‘’Ledig atmosfär, iskall öl, fin rom, de godaste smårätterna och dessert – mums! Serveras av ett gäng supercoola serviceminded tjejer som det lyser om. Man ser att de har roligt, och så har man det också själv då.’’ – Gäst om Hermanas.

Valde att växla upp och starta eget

För att tänja på gränserna ytterligare, valde Therese att tillsammans med sin syster Josefin, starta sin egen restaurang, Hermanas.

– Man vill alltid starta egen restaurang efter några år i branschen. Det var ett naturligt steg för oss. Vi hade och har så många idéer som inte kunnat appliceras på tidigare ställen där vi arbetat. Nu har vi friheten att göra som vi vill. Allt från interiör till vad vi serverar och har på menyn säger Therese.

Therese Niva Hermanas
Tillsammans med sin kollega Sofia Tiger på Hermanas.

Hur tänker ni när ni kompar era menyer?

– I vårt team, har vi bland annat kocken Sofia Tiger. Hon är en duktig och erfaren kock vilket gör att vi kompletterar varandra väldigt bra. Det finstilta får hon styra ihop tillsammans med mina galna idéer vilket blir en bra kompott. Vi utgår ifrån recept och annan inspiration sedan gör vi rätterna ‘’The Hermanas way.’’ I vår matlagning vill vi få fram de genuina Sydamerikanska smakerna. Vi jobbar mycket med kryddor, olika kombinationer av sött och surt – det ska bli en smakexplosion! Dessutom är Sofia en fantastisk talang att ha i teamet, hon är en grym kock. Vänner eller inte, hon hade jobbat här oavsett påpekar Therese.

Hermanas platas på restaurangen – en smakexplosion!
Therese Nivas tips till kockar

– Följ hjärtat, vill man så kan man. I början var det många som inte trodde att jag kunde bli kock och idag driver jag en restaurang där vår egna mat serveras.

– Krydda lite mer än du tror.

– Använd mycket kärlek i matlagningen.