Veggoköket: hemligheten bakom lyckad veggomat

Att Veggoköket i Saluhallen Slakteriet är omåttligt populärt bland såväl vegetarianer, veganer och nyfikna Västeråsare är väl förståeligt. Deras servering är helt vegansk och nästan alla råvaror är ekologiska. Vad är deras hemlighet? Findie har pratat med Såma, kock på Veggoköket, för att ta reda på receptet till veggoframgång.

Såma Paolo, kock på Veggoköket.

Hur tänker ni när ni planerar rätter och mat?

– När vi lagar mat är det viktigaste att den är god. Många har i början en väldigt förutfattad mening om vegetarisk mat och därför är det extra viktigt att den smakar bra. Gällande råvaror försöker vi alltid välja ekologiskt och närproducerat. För oss är det även viktigt att servera mat med högt protein- och näringsvärde, berättar Såma Paolo, kock på Veggoköket.

 

Veggokökets vegetariska lunchbuffé.

Den enda veganska restaurangen i Västerås

Veggoköket har funnits i Västerås sedan tre år tillbaka, där populariteten för restaurangen bara har ökat. Den största faktorn till deras framgång tror Såma är att de lagar riktigt bra mat. De lägger stor vikt vid att planera och laga rätterna, samt att få en bra balans mellan olika råvaror.

“Vi vill att det ska kännas som att man kommer hem när man äter hos oss”, säger Såma.

Vilken är er populäraste rätt och varför?

– Kebaben! Några gånger per månad serverar vi vår kebabbuffé som är otroligt omtyckt. Att förbereda kebaben tar en och en halv dag, så den får mycket kärlek från oss! Att den är så populär tror jag beror mycket på att den inte är gjord på vanliga substitut såsom soja. Vi gör den av ekologiska kidneyböner, solrosfrön, vetegluten och egen krydda, berättar Såma.

Kim förbereder kebaben inför kebabbuffén.

Såmas bästa matlagningstips

Såma tycker att man ska lägga stor vikt i kryddningen. När maten är vegetarisk gäller det att öka kryddmängden. Hon tipsar även om att använda mycket svamp och lök för att höja smaken umami. Avslutningsvis tycker Såma att det är hög tid att sluta vara rädd för baljväxter, de innehåller en hög proteinhalt och kan varieras otroligt mycket.

“Sluta vara det kräsna barnet inombords och våga prova nya råvaror, kombinationer och kryddningar!”, avslutar Såma.

Psst… Kolla in Saluhallen Slakteriet på Findie.se!

Inga kommentarer ännu...

Tyck till!

Your email address will not be published.